2015. június 12., péntek

Lassan szombat

Gyorsan megy a nap, hamarosan szombat, én meg meg még mindig fent. Nem lehet betelni az égbolttal ilyenkor. Csupa csillag, műhold, repülők... Eszméleti.

Próbálom előcsalni a csillagokat fényképen is, nem sok sikerrel. Megnyugodni nem igazán tudok azzal a ténnyel, hogy ehhez az objektív kevés nem pedig a gép vagy én. Ezt úgy mondták, szóval nem dicsérem pofán magam :D

Első kép DK irányban készült, pár csillagkép látható rajta azért. Remélem. Okos és szuper program a Stellarium. Hogy miért, azt most mutatom...
De előbb nézd meg, milyen frankó a látvány.

15s, f3,5, 28mm ISO 800
Balra a programból mentett kép, jobbra a saját ;)

Egy dolog biztos. Baromi  jó idő van. Oké, legyen két dolog, mégpedig, hogy a csillagok száma egyenesen arányos a szúnyogokéval. Ezek összege meg a fáradtság százalékban kifejezett összege.

Menj és aludj egy jót te is, pihend ki magad. De előbb vess egy pillantást az ÉK-i égboltra is :)
15s, f3,5, 28mm ISO 800

Már megint a manuális mód


Így igaz, mivel ez egy roppant élvezetes dolog. Nekem legalábbis. Amit el lehet cseszni, azt el is fogsz :D Variációk száma végtelen...
Elsőre biztosan, ahogy én is, mivel legtöbb esetben figyelmen kívül hagytam a harmadolás szabályait. Nem, ez nem olyan, hogy van három csokid és abból egy a tied a többi kettőt meg elteszed magadnak. Ez teljesen más dolog, de majd talán arról is lesz szó. Egyszer.

Most viszont a macro fotók jöttek elő. Hátha, tudod, kipróbálod, mi van ha. Ha mondjuk nem remegne a kezed vagy nem fújna a szél miközben ráizgultál egy rózsabimbóra.
1/320s, f7,1, 100mm, ISO 100
Rovarok. Izgalmas élőlények és marha jókat tudnak csípni egyes példányok. A méheket nem, de egy ilyen zöld, dupla antennával URH-FM állomást kereső lényt sikerült fókuszba fogni. Ugyanis manuálisan volt, nem Af-n. Teljesen jó, ahogy te határozod meg, mit akarsz láttatni egy fotón
1/500s, f6,3, 105mm, ISO 100
Ha ezek után totál mértékben átmentél lelkileg Buddha üzemmódba, akkor egy ilyen ”lehetőség” beleringat az őrületbe. Félig elszakadt pókhálóban himbálódzó keresztes pók. Én a helyében már kihánytam volna az esti szúnyogokat... Ez meg fejjel lefelé eszik, mérsékelt DK-i szélben. Elismerésem.
Hja, mi volt ezzel a gond? Mikor már fókusz megvan, viszonylag mozdulatlan a téma is, jön egy fuvallat ... Kapd el a pillanatot!
1/100s, f10, 51mm, ISO 200