2015. július 30., csütörtök

A nagyágyú

Egyelőre még én sem hiszem, pedig már jó pár napja nálam van... Jajj! Mi is ez valójában?
Lássuk...
Az egész dologban vissza kell nyúlni az oroszokhoz, merthogy ez a kisebb kályhacső, bizony, az ő kezükből került ki. Történelmi regényt nem fogok, mert nem tudok írni, csak azt, ami biztos róla :)
Egy rekesz nélküli, fix f/8-as tükörobjektív, totális manuál cucc. Baromi jó de ennél nem áll a tudomány azzal, hogy kitámasztod és csett. Nem. Itt az ISO és a záridő valamint az élességállító a te barátod. Semmi más. Ja, meg az M42-s gyűrű.
Hogy mire jó? Használd a fantáziád vagy csak gondolkodj, hogy minek kellett az oroszoknak egy 500mm-s objektív? Hehe, ugye, hogy ugye...? ;)
Mi más lehetett volna az első kiszemelt áldozat, mint egy ”mozdulatlan” célpont. A Hold.
Majd vettem a bátorságot és nappal is felnéztem a keresőn keresztül. Ezek a képek, amik itt vannak, mind-mind kezdői vénával, tudatlanul és egyáltalán nem biztos kézből készültek. Próbálgatom. Nem csak a technikát, hanem az egész manuális dolgot ezzel az ágyúval ;)
Minden fényviszonyban ki akartam próbálni magam is a géppel együtt, így más témára vetettem szemet. Madarak. Naigen, jóra gondolsz. Én is épp ezt mondtam: Hogy a bánatba, mikor így is alig tudom megtartani, azt se biztos jók a beállítások, stb... Kérlek szépen, ezért vannak a lehetőségek. ;)
Reggel, álmosan, kávéval előtted...khm. Több ilyen nem lesz, de megmutatom ezt is :D
Gondoltam, na majd délután...
Nem igazán akar ez összejönni, mi? :D Szerintem sem. Valahogy homályosak a képek és elvesznek a színek. Akkor keressük fel a nagyközönséget világhálón. Igen ám, de oroszul nem tudok, a Google fordító ilyen esetben kész kabaré. Két dolog jutott eszembe a képeket nézve. Kifli és tej. Nem, nem reggelizni vagy ilyesmi. Megfigyeltem, hogy tejködszerű a képek fénye és néha kifli alakú ívek homályosítják el. Hoppá! Ez a becsillanás egy tükörobjektívnél? Bizony, ez volt a gond. De napellenző meg nincs, még E-bay-en sem. Legalábbis én nem találtam. De egy dobozt igen, kint a sufniban, amit kicsit átalakítva teljesen jól szolgálatba lehet állítani ;)

Brutális nem? :D Viszont marha jó lett. Ja, így kell pofán dicsérni magunkat :D Máris mutatom, milyen eredményt értem el ezzel a sufnituning alakítással. Ami a lényeg (s az  elején el is b@52arintottam), hogy a napellenző belső felületét, mattfényű festékkel fessük ki. Ez se teljesen jó, mert akad néha fényvisszaverődés. Majd keresek valami finomabb vászont, amit a belső palástra fogok ragasztani...
S itt meg is állt a tudomány egy időre mert sem az idő, sem az egészség nem szolgál...
Tú bíí kontinyúd!

Mosolyogj és visszamosolygnak

Hányszor hallottam, olvastam én ezt... Nem fogod elhinni, de igaz. Nem csak az utcán sétálva avagy tömeges közlekedőben ülve. Lehet alkalmazni a kereső mögött is, nézd ;)
Fotón: Nyertes Zsuzsanna
Ugye, hogy ugye, amikor mi van? :D :D Roppant csinos hölgy látogatott el hozzánk a Falunapra.
Nézd már, megint hazudok, mert többen voltak ám! Hmhmm! Na, mutatom ;)
Fotón: Gregor Bernadett

Hehe! Mint mondtam, mosolyogj ;) Megéri, elhiheted ^_^

Visszanyúlva

Nem mostanában volt az, hogy időm és erőm engedte folytatni a blog írását. Ilyen ez a falusi élet, ugye, ha családi ház, ott kert s ilyenkor minden növekszik, fejlődik.
Gondozni, rendben tartani... Mindezek mellett a munka is. De. Idő mindig volt egy-egy kattintásra.
A lilaakác volt az, ami leginkább beindult a nyugati széllel együtt. Talán ez volt a harmadik eset, hogy napközben vakut alkalmaztam, máskülönben elmosódott pompon lenne a képen :)
Ha már pompon, akkor az szórakozás. Nem meglepő, ha hagyjuk magunkat, akkor a természet is tud viccet előállítani, csak nekünk kell észrevennünk. Tűzgyújtási tilalmat erősíti a kivétel, amikor is kora reggel füstszagra ébred az ember. Kíváncsiságom eredménye egy görkorizó kiscsaj a kék tükör előtt ;))
Miután a csajszi tovaállt, átadta helyét az angyaloknak. Akik egy szárnyukat felvillantva váltak köddé. Az ilyen fátyolfelhőket azért szeretem fotózni, mert nem lehet elrontani a fókuszpontot :D
De tényleg. Valahol mindig talál a fényképezőgép rajta manuális módban...
Estére már teljes nyugalom volt a ház körül és felett is. Csodálkoztam rajta, hogy a fenébe lehet ilyen csend? Majd rájöttem: A pity pang.
Volt, aki éjjel kezdte meg a műszakot. Gondolom nem ekkorra tervezte szegény a kezdést, de hát istenem... Hiába van pehely súlyom, nem vagyok szőrőstalpú, hogy hangtalan osonjak :D
Ha már felhőzet, akkor az felett általában...ja, nem, mindig süt a nap. Ez sem igaz, mert éjjel is van felhő, de felette nincs nap. Namindegy, szóval, ha a felhő mögött megbújik a nap, érdekes fényeket látni.
Vigyázni kell ezekkel. Nem csak a szemünk végett, hanem a fényképező képérzékelője is károsodhat a túl erős, beérkező fénytől.
Szűrők használata erősen javallott.
Mivel ugye a lencse elég erősen befolyásolja a fény esését, születhetnek érdekes dolgok. De, ki gondolná, hogy a szél hatással lehet a lencsére?! Persze, csavarós kérdés, mert ->
:D Ugye? Ennek mi köze a lencséhez? Jaaj, nem olyan, mint egy csiszolt üveg? Dehogynem ;)
Ha már üveg és csiszolás, legyen tükör. Az is vízből, ami az elmúlt napokban nagyon kellett mindenkinek és mindennek. Rovartól madárig egyaránt, beleértve a főemlősöket is...
Ugye-ugye, a víz, az víz ;) Nem lehet meglenni nélküle és nem csak remek téma a fotózás során.
De miért is mondom, hiszen csak víz?! Lehet, de a hőségben mindenki azt szajkózza, jól jönne egy kis hűsítő eső, főleg, mikor úton vagyunk. Szó szerint. A forró aszfalton nemhogy víz, levegő sincs.
Ám, nézd csak, mi lehet még ott:
Maga a Nap. Parányi üvegdarab az úttest kövei között, beletiporva a kátrányba. Nem hiába mondják (néha rám is), hogy ami kicsi, azt eltapossák, de ha megmutatja önmagát, mindennél nagyobb.
Nos, nem tudom, lehet. Mondjuk engem eltaposni csak próbálnak sokan, deee legtöbbször csak ”tapsolnak”, ahogy tettük ezt sokan, néhány nappal ezelőtt. Annyi volt a szúnyog, hogy vastaps kísérte őket. Meg egy vasmadár, ami irtóra jól jött :D
Már csak azért is, mert a fémsólyom után két nappal következett a már hagyománnyá vált Kisigmánd Falunap. Erről pár képben egy következő bejegyzésben ;) ...